Pokud sledujete aktuální wellness trendy a nedáte dopustit na zdravý jídelníček nabitý antioxidanty, o kombuche nejspíš neslyšíte poprvé. Přestože první zmínky o tomto chutném nápoji pochází už ze starověké Číny, v posledních letech se vrací do módy, a to zejména jeho podomácku vyráběná varianta. Jaké má zdravotní přínosy? A má domácí kombucha nějaká rizika? To vám prozradíme v dnešním článku.
První zmínky o kombuche bychom našli už v 2. století př. n. l.
Kombucha obsahuje řadu cenných látek, jako jsou probiotika a antioxidanty.
Vyrobit si ji můžete i doma, celý proces má však řadu úskalí.
Kombucha je přírodní elixír
Co je kombucha a jak chutná?
Kombucha, se kterou se můžeme setkat i pod počeštěným názvem kombuča, je kvašený nápoj původem z Číny. Jak vám možná napověděla koncovka cha, potažmo čaj, tradičně se kombucha vyrábí z čaje, a to zejména černého či zeleného. Čaj samozřejmě není jedinou ingrediencí, která je k její výrobě potřeba – neobejde se také bez cukru, bez kterého zkrátka kvašení neproběhne, akombuchové kultury.
A co je to ta kombuchová kultura? Pokud jste se někdy setkali s domácí výrobou tohoto nápoje, možná si vybavujete podivný útvar připomínající medúzu, vznášející se ve sklenici kvasící kombuchy. Nebojte, o žádného mořského živočicha se nejedná. A navzdory časté mýlce nejde ani o houbu. Kombuchová kultura je zkrátka a dobře symbiotický útvar shluku bakterií a kvasinek, které v průběhu procesu fermentace vytváří onen typický nápoj.
Že jste ještě kombuchu neochutnali? Pokud se nenecháte odradit trochu zakalenou konzistencí, která nemusí na první pohled vypadat zrovna chutně a lákavě, těšit se můžete na specifickou nakyslou chuť, kterou kombuche dodává právě kvašení. Obecně tak lze říci, že kombucha má mírně kyselou, avšak sladkou chuť s jemnými tóny čaje. Může mít také lehké ovocné, bylinné nebo kořeněné tóny, pokud jsou přidány do fermentačního procesu další příchutě, jako například ovoce nebo koření. Typická je pro kombuchu také jemná perlivost, za kterou rovněž stojí proces fermentace.
Zároveň je třeba dodat, že pokud vám vaše první kombucha zrovna nezachutnala, rozhodně nad ní nelamte hůl. Chuť kombuchy totiž závisí na konkrétním způsobu výroby, délce fermentace, použitém čaji a celé řadě dalších faktorů. Chuť se tak může mírně lišit nejen mezi tou domácí a průmyslově vyráběnou, ale také mezi různými výrobci. Pokud byste rádi těžili z benefitů, které poskytuje, ale zatím jste jí nepřišli na chuť, zkuste ochutnat různé varianty, abyste našli tu, která vám nejvíce vyhovuje.
Proč vlastně pít kombuchu?
Tím se dostáváme k další důležité otázce, která je pro mnohé stejně zásadní jako chuť tohoto nápoje – jak nám vlastně tento zajímavý nápoj prospívá? V prvé řadě je nutno říct, že zatím existuje pouze omezené množství studií, které by její účinky 100% potvrzovaly, bohužel ji nenajdeme ani na seznamu výživových tvrzení Evropské unie. Na druhou stranu se jedná o nápoj s opravdu dlouhou historií, který si během let získal pověst zdravé potraviny, která nabídne celou řadu benefitů.
Nejčastěji uváděným důvodem, proč lidé pijí kombuchu, je především obsah probiotik, která vznikají během procesu fermentace. Není tak divu, že kombuchu zařazují do jídelníčku primárně lidé, kteří chtějí dostat do formy své trávení. Dalším častým důvodem, proč se kombucha těší narůstající popularitě, je obsah antioxidantů, které jí dodává právě černý nebo zelený čaj, ze kterého je vyrobena. Antioxidanty jako takové pomáhají chránit tělo před dnes tak častým oxidativním stresem, a zároveň podporují přirozenou funkci imunitního systému.
Nejen vysoký obsah probiotik
Pokud se ponoříme do hlubin internetu, samozřejmě narazíme i na spoustu zaručených tvrzení o tom, jak je kombucha lékem na řadu onemocnění, jako například artritidu, revma či roztroušenou sklerózu. Přestože výzkumy toto sice jasně nepotvrdily, ale ani nevyvrátily, berte podobná tvrzení s rezervou – skleničkou či dvěma kombuchy denně sice neprohloupíte, ale nečekejte zázraky a v případě takto vážných onemocnění spoléhejte raději na rady lékaře.
Kdy a jak pít kombuchu?
A právě sklenička až dvě denně jsou odpovědí i na další zásadní otázku, tedy to, jak často kombuchu vlastně pít. Přestože svou perlivou a nasládlou chutí může připomínat limonádu či mošt, nemělo by se to s ní přehánět. Nejen, že obsahuje malé množství kofeinu, jehož maximální denní množství byste neměli při jeho častější konzumaci například v podobě kávy a energetických nápojů podceňovat, ale také má poměrně nízké pH. To je špatná zpráva především pro vaši zubní sklovinu, která by při velice častém popíjení kombuchy (ale samozřejmě i dalších nápojů s podobným pH či obsahem cukru) mohla přijít k úrazu. V neposlední řadě může konzumace většího množství kombuchy najednou přivodit pálení žáhy nebo podráždění žaludku.
Ideální je zhruba dvě stě až čtyři sta mililitrů denně
Abyste získali všechny benefity, ale zároveň si neškodili, ideální je zhruba dvě stě až čtyři sta mililitrů denně, tedy přibližně dvě sklenice. Její zarytí zastánci doporučují pít kombuchu ráno nalačno, pokud vás však trápí citlivější žaludek, vychutnejte si ji raději při nebo po jídle.
S kombuchou to nepřehánějte ani v případě, že se chystáte usednout za volant – vzhledem k fermentaci může obsahovat malé množství alkoholu, a to zhruba 1,5 %. I na to však dnes výrobci mysleli, a na policích supermarketů tak zpravidla narazíme i na kombuchu s nulovým obsahem alkoholu. Největší riziko tak představuje zejména domácí kombucha, která kvasila déle, než by bylo vhodné, případně s vyšším množstvím cukru – výsledný nápoj je nejen o poznání perlivější, ale může obsahovat právě vyšší procento alkoholu!
Jaké látky kombucha většinou obsahuje?
Probiotiky a stopovým množstvím alkoholu samozřejmě výčet látek, které kombucha obsahuje, ani zdaleka nekončí. Jak již bylo řečeno, obsah jednotlivých prvků se může u každé kombuchy mírně lišit, tento fermentovaný nápoj ze starověké Číny zpravidla obsahuje také:
Pokud si pravidelně dopřáváte fermentované potraviny, jako jsou jogurty, kimchi nebo kefír, nejspíš to děláte právě kvůli obsahu probiotik, která jsou prospěšná našim střevův a střevní mikrofloře. Vzhledem k tomu, že i kombucha vzniká procesem fermentace, nechybí obsah probiotik ani v tomto nápoji.
Jedním dechem však dodáváme, že množství probiotik v kombuche se poměrně obtížně stanovuje, obzvlášť, pokud si ji vyrábíte sami doma. To znamená především to, že v rámci pestrého jídelníčku bude kombucha jedním z ideálním zdrojů probiotických kultur pro vaše střeva, avšak v případě řešení konkrétním obtíží (například po užívání antibiotik) uděláte lépe zakoupením koncentrovaných probiotik v lékárně.
Rizika domácí kombuchy
Máte ve svém okolí někoho, kdo kombuchu “pěstuje” doma, a rádi byste si zkusili její výrobu na vlastní pěst? I v případě, že váš první pokus skončí úspěchem v podobě nápoje bez hniloby a octomilek, vás musíme varovat před dalšími možnými riziky. Zejména nezkušení pěstitelé kombuchy to mohou přehnat s délkou procesu fermentace, což může nejen zvýšit obsah alkoholu, ale také kyselost nápoje. Také nedostatečná kontrola teploty nebo koncentrace cukru může vést k nežádoucím výsledkům, jako je příliš vysoký obsah alkoholu nebo nadměrná kyselost.
Tím však rizika domácí kombuchy bohužel nekončí. Pokud není kombucha správně uzavřená nebo pokud jsou použity nevhodné ingredience, může dojít k růstu plísní či kvasinek, což může kromě nežádoucích změn v chuti a textuře kombuchy být také nebezpečné pro zdraví. Podobný problém představuje rovněž nedostatečně sterilní prostředí při výrobě, kdy může dojít k růstu patogenních mikroorganismů.
Konečný verdikt
Kombucha je bezesporu chutný nápoj, který má díky obsahu probiotik a antioxidantů potenciál nabídnout zajímavé zdravotní přínosy. Pokud se však rozhodnete kombuchu vyzkoušet či ji pravidelně zařazovat do jídelníčku, mějte na paměti, že je důležité pít ji s mírou a dbát na bezpečnost, zejména pokud se jedná o domácí přípravu. Nedostatečná hygiena a kontrola procesu fermentace mohou vést k různým rizikům, jako je kontaminace, nevhodná kyselost nebo přítomnost plísní a kvasinek.
Celkově však můžeme bez obav říci, že kombucha je zdravou a chutnou alternativou ke slazeným perlivým nápojům a je ideální součástí vyvážené stravy. Pokud si nejste jistí, že ji dokážete podle osvědčených postupů vyrobit doma, raději vsaďte na kupovanou variantu, kterých je dnes opravdu bohatý výběr. Tak dobrou chuť!
Dragan Gašić je vášnivým zastáncem přírodních léčiv a zakladatelem značky CBD STAR. Své hluboké znalosti o konopí a jeho léčivých účincích získal díky dlouhodobému studiu a výzkumu. Jeho cílem je zpřístupnit kvalitní CBD produkty co nejširšímu okruhu lidí a přispět tak k jejich celkové pohodě a zdraví.
Medicinální houby nejsou na českém trhu žádnou novinkou. I ti, kteří se příliš nezajímají o doplňky stravy či alternativní medicínu, už někdy slyšeli o hlívě ústřičné či Reishi, které jsme se představili v minulém článku. Tím však výčet medicinálních hub s obsahem cenných látek ani zdaleka nekončí. Za pozornost stojí především Cordyceps, houba s výstižným českým názvem housenice …
O tom, že produkty z konopí patří k nejpopulárnějším doplňkům stravy současnosti asi není pochyb. To by se dalo říci také o proteinových prášcích, které si nacházejí cestu nejen do jídelníčku sportovců, ale také všech, kteří nezvládají konzumovat dostatek bílkovin v rámci běžné stravy. Není tak divu, že se ve sféře rostlinných proteinů těší stále …
Dvě asi nejznámější medicinální houby jsme si s v naší pomyslné sérii článků již představili. Reishi a Cordycepsem však jejich výčet ani zdaleka nekončí. Pokud hledáte doplněk stravy, který podpoří celkové zdraví a má nezanedbatelné preventivní účinky, tím pravým adeptem do vašeho jídelníčku by mohl být právě korálovec ježatý. Lze ho nalézt v české přírodě? A jakou moc …
Asi se shodneme, že nadměrný stres není v moderní civilizaci žádnou vzácností. Ať už jde o stres z práce či v rámci každodenních povinností, jedná se zkrátka o nevyhnutelnou součást našich životů. Bohužel má však neblahý vliv na naše zdraví, a to jak to psychické, tak fyzické. Naštěstí existuje řada způsobů, jak se stresem zatočit …
Kombucha: proč ji pít a jaká jsou rizika domácí výroby
Pokud sledujete aktuální wellness trendy a nedáte dopustit na zdravý jídelníček nabitý antioxidanty, o kombuche nejspíš neslyšíte poprvé. Přestože první zmínky o tomto chutném nápoji pochází už ze starověké Číny, v posledních letech se vrací do módy, a to zejména jeho podomácku vyráběná varianta. Jaké má zdravotní přínosy? A má domácí kombucha nějaká rizika? To vám prozradíme v dnešním článku.
Kombucha je přírodní elixír
Co je kombucha a jak chutná?
Kombucha, se kterou se můžeme setkat i pod počeštěným názvem kombuča, je kvašený nápoj původem z Číny. Jak vám možná napověděla koncovka cha, potažmo čaj, tradičně se kombucha vyrábí z čaje, a to zejména černého či zeleného. Čaj samozřejmě není jedinou ingrediencí, která je k její výrobě potřeba – neobejde se také bez cukru, bez kterého zkrátka kvašení neproběhne, a kombuchové kultury.
A co je to ta kombuchová kultura? Pokud jste se někdy setkali s domácí výrobou tohoto nápoje, možná si vybavujete podivný útvar připomínající medúzu, vznášející se ve sklenici kvasící kombuchy. Nebojte, o žádného mořského živočicha se nejedná. A navzdory časté mýlce nejde ani o houbu. Kombuchová kultura je zkrátka a dobře symbiotický útvar shluku bakterií a kvasinek, které v průběhu procesu fermentace vytváří onen typický nápoj.
Že jste ještě kombuchu neochutnali? Pokud se nenecháte odradit trochu zakalenou konzistencí, která nemusí na první pohled vypadat zrovna chutně a lákavě, těšit se můžete na specifickou nakyslou chuť, kterou kombuche dodává právě kvašení. Obecně tak lze říci, že kombucha má mírně kyselou, avšak sladkou chuť s jemnými tóny čaje. Může mít také lehké ovocné, bylinné nebo kořeněné tóny, pokud jsou přidány do fermentačního procesu další příchutě, jako například ovoce nebo koření. Typická je pro kombuchu také jemná perlivost, za kterou rovněž stojí proces fermentace.
Zároveň je třeba dodat, že pokud vám vaše první kombucha zrovna nezachutnala, rozhodně nad ní nelamte hůl. Chuť kombuchy totiž závisí na konkrétním způsobu výroby, délce fermentace, použitém čaji a celé řadě dalších faktorů. Chuť se tak může mírně lišit nejen mezi tou domácí a průmyslově vyráběnou, ale také mezi různými výrobci. Pokud byste rádi těžili z benefitů, které poskytuje, ale zatím jste jí nepřišli na chuť, zkuste ochutnat různé varianty, abyste našli tu, která vám nejvíce vyhovuje.
Proč vlastně pít kombuchu?
Tím se dostáváme k další důležité otázce, která je pro mnohé stejně zásadní jako chuť tohoto nápoje – jak nám vlastně tento zajímavý nápoj prospívá? V prvé řadě je nutno říct, že zatím existuje pouze omezené množství studií, které by její účinky 100% potvrzovaly, bohužel ji nenajdeme ani na seznamu výživových tvrzení Evropské unie. Na druhou stranu se jedná o nápoj s opravdu dlouhou historií, který si během let získal pověst zdravé potraviny, která nabídne celou řadu benefitů.
Nejčastěji uváděným důvodem, proč lidé pijí kombuchu, je především obsah probiotik, která vznikají během procesu fermentace. Není tak divu, že kombuchu zařazují do jídelníčku primárně lidé, kteří chtějí dostat do formy své trávení. Dalším častým důvodem, proč se kombucha těší narůstající popularitě, je obsah antioxidantů, které jí dodává právě černý nebo zelený čaj, ze kterého je vyrobena. Antioxidanty jako takové pomáhají chránit tělo před dnes tak častým oxidativním stresem, a zároveň podporují přirozenou funkci imunitního systému.
Nejen vysoký obsah probiotik
Pokud se ponoříme do hlubin internetu, samozřejmě narazíme i na spoustu zaručených tvrzení o tom, jak je kombucha lékem na řadu onemocnění, jako například artritidu, revma či roztroušenou sklerózu. Přestože výzkumy toto sice jasně nepotvrdily, ale ani nevyvrátily, berte podobná tvrzení s rezervou – skleničkou či dvěma kombuchy denně sice neprohloupíte, ale nečekejte zázraky a v případě takto vážných onemocnění spoléhejte raději na rady lékaře.
Kdy a jak pít kombuchu?
A právě sklenička až dvě denně jsou odpovědí i na další zásadní otázku, tedy to, jak často kombuchu vlastně pít. Přestože svou perlivou a nasládlou chutí může připomínat limonádu či mošt, nemělo by se to s ní přehánět. Nejen, že obsahuje malé množství kofeinu, jehož maximální denní množství byste neměli při jeho častější konzumaci například v podobě kávy a energetických nápojů podceňovat, ale také má poměrně nízké pH. To je špatná zpráva především pro vaši zubní sklovinu, která by při velice častém popíjení kombuchy (ale samozřejmě i dalších nápojů s podobným pH či obsahem cukru) mohla přijít k úrazu. V neposlední řadě může konzumace většího množství kombuchy najednou přivodit pálení žáhy nebo podráždění žaludku.
Ideální je zhruba dvě stě až čtyři sta mililitrů denně
Abyste získali všechny benefity, ale zároveň si neškodili, ideální je zhruba dvě stě až čtyři sta mililitrů denně, tedy přibližně dvě sklenice. Její zarytí zastánci doporučují pít kombuchu ráno nalačno, pokud vás však trápí citlivější žaludek, vychutnejte si ji raději při nebo po jídle.
S kombuchou to nepřehánějte ani v případě, že se chystáte usednout za volant – vzhledem k fermentaci může obsahovat malé množství alkoholu, a to zhruba 1,5 %. I na to však dnes výrobci mysleli, a na policích supermarketů tak zpravidla narazíme i na kombuchu s nulovým obsahem alkoholu. Největší riziko tak představuje zejména domácí kombucha, která kvasila déle, než by bylo vhodné, případně s vyšším množstvím cukru – výsledný nápoj je nejen o poznání perlivější, ale může obsahovat právě vyšší procento alkoholu!
Jaké látky kombucha většinou obsahuje?
Probiotiky a stopovým množstvím alkoholu samozřejmě výčet látek, které kombucha obsahuje, ani zdaleka nekončí. Jak již bylo řečeno, obsah jednotlivých prvků se může u každé kombuchy mírně lišit, tento fermentovaný nápoj ze starověké Číny zpravidla obsahuje také:
Obsahuje kombucha probiotika?
Pokud si pravidelně dopřáváte fermentované potraviny, jako jsou jogurty, kimchi nebo kefír, nejspíš to děláte právě kvůli obsahu probiotik, která jsou prospěšná našim střevův a střevní mikrofloře. Vzhledem k tomu, že i kombucha vzniká procesem fermentace, nechybí obsah probiotik ani v tomto nápoji.
Jedním dechem však dodáváme, že množství probiotik v kombuche se poměrně obtížně stanovuje, obzvlášť, pokud si ji vyrábíte sami doma. To znamená především to, že v rámci pestrého jídelníčku bude kombucha jedním z ideálním zdrojů probiotických kultur pro vaše střeva, avšak v případě řešení konkrétním obtíží (například po užívání antibiotik) uděláte lépe zakoupením koncentrovaných probiotik v lékárně.
Rizika domácí kombuchy
Máte ve svém okolí někoho, kdo kombuchu “pěstuje” doma, a rádi byste si zkusili její výrobu na vlastní pěst? I v případě, že váš první pokus skončí úspěchem v podobě nápoje bez hniloby a octomilek, vás musíme varovat před dalšími možnými riziky. Zejména nezkušení pěstitelé kombuchy to mohou přehnat s délkou procesu fermentace, což může nejen zvýšit obsah alkoholu, ale také kyselost nápoje. Také nedostatečná kontrola teploty nebo koncentrace cukru může vést k nežádoucím výsledkům, jako je příliš vysoký obsah alkoholu nebo nadměrná kyselost.
Tím však rizika domácí kombuchy bohužel nekončí. Pokud není kombucha správně uzavřená nebo pokud jsou použity nevhodné ingredience, může dojít k růstu plísní či kvasinek, což může kromě nežádoucích změn v chuti a textuře kombuchy být také nebezpečné pro zdraví. Podobný problém představuje rovněž nedostatečně sterilní prostředí při výrobě, kdy může dojít k růstu patogenních mikroorganismů.
Konečný verdikt
Kombucha je bezesporu chutný nápoj, který má díky obsahu probiotik a antioxidantů potenciál nabídnout zajímavé zdravotní přínosy. Pokud se však rozhodnete kombuchu vyzkoušet či ji pravidelně zařazovat do jídelníčku, mějte na paměti, že je důležité pít ji s mírou a dbát na bezpečnost, zejména pokud se jedná o domácí přípravu. Nedostatečná hygiena a kontrola procesu fermentace mohou vést k různým rizikům, jako je kontaminace, nevhodná kyselost nebo přítomnost plísní a kvasinek.
Celkově však můžeme bez obav říci, že kombucha je zdravou a chutnou alternativou ke slazeným perlivým nápojům a je ideální součástí vyvážené stravy. Pokud si nejste jistí, že ji dokážete podle osvědčených postupů vyrobit doma, raději vsaďte na kupovanou variantu, kterých je dnes opravdu bohatý výběr. Tak dobrou chuť!
Dragan Gašić je vášnivým zastáncem přírodních léčiv a zakladatelem značky CBD STAR. Své hluboké znalosti o konopí a jeho léčivých účincích získal díky dlouhodobému studiu a výzkumu. Jeho cílem je zpřístupnit kvalitní CBD produkty co nejširšímu okruhu lidí a přispět tak k jejich celkové pohodě a zdraví.
Související články
Cordyceps: Poznejte účinky housenice čínské na vlastní kůži
Medicinální houby nejsou na českém trhu žádnou novinkou. I ti, kteří se příliš nezajímají o doplňky stravy či alternativní medicínu, už někdy slyšeli o hlívě ústřičné či Reishi, které jsme se představili v minulém článku. Tím však výčet medicinálních hub s obsahem cenných látek ani zdaleka nekončí. Za pozornost stojí především Cordyceps, houba s výstižným českým názvem housenice …
Konopný protein – je to nejlepší rostlinný protein?
O tom, že produkty z konopí patří k nejpopulárnějším doplňkům stravy současnosti asi není pochyb. To by se dalo říci také o proteinových prášcích, které si nacházejí cestu nejen do jídelníčku sportovců, ale také všech, kteří nezvládají konzumovat dostatek bílkovin v rámci běžné stravy. Není tak divu, že se ve sféře rostlinných proteinů těší stále …
Lion’s Mane: Objevte sílu korálovce ježatého
Dvě asi nejznámější medicinální houby jsme si s v naší pomyslné sérii článků již představili. Reishi a Cordycepsem však jejich výčet ani zdaleka nekončí. Pokud hledáte doplněk stravy, který podpoří celkové zdraví a má nezanedbatelné preventivní účinky, tím pravým adeptem do vašeho jídelníčku by mohl být právě korálovec ježatý. Lze ho nalézt v české přírodě? A jakou moc …
Nejlepší a nejsilnější adaptogeny
Asi se shodneme, že nadměrný stres není v moderní civilizaci žádnou vzácností. Ať už jde o stres z práce či v rámci každodenních povinností, jedná se zkrátka o nevyhnutelnou součást našich životů. Bohužel má však neblahý vliv na naše zdraví, a to jak to psychické, tak fyzické. Naštěstí existuje řada způsobů, jak se stresem zatočit …